Voelkussens info

oma2
Dementie en contact
Mensen die in een zeer vergevorderd stadium van dementie verkeren zijn vaak moeilijk te bereiken. Het lijkt alsof ze zich in een eigen wereld bevinden. Een onaangename gemoedstoestand uiten ze niet in een gesprek, maar in hun gedrag. Ze worden bijvoorbeeld heel onrustig of vervallen in apathie. Het is belangrijk voor de verzorgenden en familieleden om dit gedrag goed te begrijpen. Een ingang om een gelijkwaardig contact aan te gaan, is via zintuigprikkeling. Dit kan bijvoorbeeld stimulatie van het reukvermogen, het gehoor of de tastzin zijn.Hiermee geef je deze mensen de gelegenheid om vanuit het ‘nu’ te reageren, zonder dat ze een appèl op hun geheugen moeten doen.

Wat zijn voelkussens?
Dit zijn kussens gericht op sensomotorische stimulatie. Elk kussen heeft een typische eigen voelsensatie, dat uitdaagt tot beweging zoals aaien, wrijven, knijpen, drukken en friemelen.

Voor wie zijn voelkussens bedoeld?
De serie wordt ingezet bij mensen met een beperking die affiniteit hebben met de tastzin. De kussens zijn in het bijzonder geschikt voor mensen in een vergevorderd stadium van dementie. Deze collectie is dan ook ontwikkeld en getest op enkele psychogeriatrische afdelingen.

Hoe gebruik je een voelkussen?
Belangrijk is om het kussen als activiteit aan te bieden en hierin contact te maken met de cliënt. De voelkussens zijn zo ontwikkeld dat het vervolgens door de cliënt zelfstandig gebruikt kan worden, onder toeziend oog van professionele begeleiding.

In welke situatie gebruik je de voelkussens?
Op alle momenten dat stimulatie voor een cliënt welkom is. Dit kan zijn bij onrust of juist een apathische toestand. De kussens integreren makkelijk in het dagelijks leven van de bewoner van een zorginstelling. Zo kunnen ze ook ingezet worden op loze momenten in de gezamenlijke woonkamers, maar ook gebruikt worden tijdens een dagactiviteit waarbij de cliënt het niveau van de gezamenlijke activiteit niet aankan.

Wat kunnen voelkussens betekenen voor de cliënt?
De serie is in eerste instantie een middel om de cliënt een afgestemde, aangename stimulans te geven. Ook vormt het ‘ervaren’ van een voelkussen een aanleiding tot het scheppen van een gelijkwaardig contact met zijn/haar begeleid(st)er.Daarnaast brengt de aanraking een gerichte beweging teweeg dat de fijne motoriek en het concentratievermogen activeren kan.

Hoe zit het met onderhoud?
De serie is volledig wasbaar volgens de wasvoorschriften van een 40° fijnwasprogramma (niet in de wasdroger). Opkloppen tijdens/na het drogen.

Wetenschappelijk bewezen:
In samenwerking met de Universiteit van Tilburg is een masterscriptie over deze voelkussens geschreven. Zie ‘Studio’ voor meer info.

Maatschappelijk verantwoord produceren:
De voelkussens worden geproduceerd in een sociale werkplaats waarin langdurig werkloze mensen een opleiding en arbeidsplaats verkrijgen.

x

x