Spraakmaker info

foto 1 bewerkt

Dementie en contact
De gemoedstoestand van mensen in een gevorderd stadium van dementie is veranderlijk. Een onaangename gemoedstoestand wordt niet verbaal, maar in hun gedrag geuit. Zoals onrust en apathie.
Het is belangrijk voor de verzorgenden en familieleden om dit gedrag goed te begrijpen. Ook al kan het moeilijk zijn om passend contact te maken. Een ingang om een gelijkwaardig contact aan te gaan, is via zintuigprikkeling. Voor de mensen in een (ver)gevorderd stadium van dementie kun je prikkels aanbieden waarbij de hersenen op vrije en speelse wijze gestimuleerd worden.

Wat zijn spraakmakers?
Dit zijn canvas doeken van 50×70 cm, die uitnodigen tot kijken en spreken. Elke spraakmaker bevat een compositie van objecten uit vroegere tijden die tezamen een positief thema vormen.

Wat kunnen deze spraakmakers betekenen voor deze mensen?
De serie wordt ingezet bij mensen met dementie. Door het bewust ophalen van positieve herinneringen worden niet alleen de hersenen, maar ook het zelfvertrouwen gestimuleerd. Er ontstaat gespreksstof en de mogelijkheid om deze mensen in deze fase van dementie beter te leren kennen. Dat kan zijn door het herkennen en benoemen van voorwerpen of het delen van een anekdote dat het thema oproept.
Het samen delen van een spraakmaker biedt een aanleiding tot het scheppen van een gelijkwaardig contact met zijn/haar begeleid(st)er. Deze collectie is dan ook ontwikkeld en getest op enkele psychogeriatrische afdelingen.

Hoe gebruik je een spraakmaker?
Dit kan op verschillende manieren:
– Als activiteit om contact te maken met de bewoner. Samen herinneringen en associaties op laten borrelen.
– Als belevingselement in de belevingsgang of -nis. Een moment van mijmeren bij een prettige herinnering of fantasie.
– Als vriendelijke verduidelijking van functie in woon- of slaapkamer. Kan ik hier koffiedrinken of mezelf omkleden?

Kwaliteit?
De prints bestaan uit canvas doek en inkt. Deze zijn duurzaam geproduceerd volgens kwaliteitslabels. Het betreft geen waterproof inkt. Vlekken kan men zeer voorzichtig met een doek afnemen. Een vochtige doek wordt afgeraden.

x

x

x

x