Voeldeken info

       

Voeldekens in het ziekenhuis
Deze collectie is ontwikkeld in samenwerking met het Elkerliek ziekenhuis te Helmond, als variant op de voelkussens. Een deken geeft warmte en kan makkelijk ingezet worden bij bedlegerige cliënten. Het doel is om mensen die in een delier verkeren de juiste prikkeling te geven. Daarnaast worden de dekens ingezet op de intensive care: men ontdekte dat het infuus niet meer uitgetrokken wordt als de cliënt een voeldeken heeft.

Dementie en contact
Mensen die in een zeer vergevorderd stadium van dementie verkeren zijn vaak moeilijk te bereiken. Het lijkt alsof ze zich in een eigen wereld bevinden. Een onaangename gemoedstoestand uiten ze niet in een gesprek, maar in hun gedrag. Ze worden bijvoorbeeld heel onrustig of vervallen in apathie. Het is belangrijk voor de verzorgenden en familieleden om dit gedrag goed te begrijpen. Een ingang om een gelijkwaardig contact aan te gaan, is via zintuigprikkeling. Dit kan bijvoorbeeld stimulatie van het reukvermogen, het gehoor of de tastzin zijn.Hiermee geef je deze mensen de gelegenheid om vanuit het ‘nu’ te reageren, zonder dat ze een appèl op hun geheugen moeten doen.

Wat zijn voeldekens?
Dit zijn dekens gericht op sensomotorische stimulatie. Elke deken heeft een typische eigen voelsensatie, dat uitdaagt tot beweging zoals aaien, wrijven, knijpen, drukken en friemelen.

Voor wie zijn voeldekens bedoeld?
De serie wordt ingezet bij mensen met een beperking die affiniteit hebben met de tastzin. De dekenszijn in het bijzonder geschikt voor mensen in een vergevorderd stadium van dementie en mensen in een delier. Deze collectie is dan ook ontwikkeld en getest in ziekehuis Elkerliek te Helmond.

Hoe gebruik je een voeldeken?
Belangrijk is om het kussen als activiteit aan te bieden en hierin contact te maken met de cliënt. De voelkussens zijn zo ontwikkeld dat het vervolgens door de cliënt zelfstandig gebruikt kan worden, onder toeziend oog van professionele begeleiding.

In welke situatie gebruik je de voeldekens?
Op alle momenten dat stimulatie voor een cliënt welkom is. Dit kan zijn bij onrust, delier of juist een apathische toestand. De kussens integreren makkelijk in het dagelijks leven van de bewoner van een zorginstelling of ziekenhuis. Zo kunnen ze ingezet worden op loze momenten in de gezamenlijke woonkamers of bij een bedlegerige cliënt.

Wat kunnen voeldekens betekenen voor de cliënt?
De serie is in eerste instantie een middel om de cliënt een afgestemde, aangename stimulans te geven. Ook vormt het ‘ervaren’ van een voelkussen een aanleiding tot het scheppen van een gelijkwaardig contact met zijn/haar begeleid(st)er.Daarnaast brengt de aanraking een gerichte beweging teweeg dat de fijne motoriek en het concentratievermogen activeren kan.

Hoe zit het met onderhoud?
De serie is volledig wasbaar volgens de wasvoorschriften van een 40° fijnwasprogramma (niet in de wasdroger). Opkloppen tijdens/na het drogen.

Wetenschappelijk bewezen:
In samenwerking met de Universiteit van Tilburg is een masterscriptie over de variant voelkussens geschreven. Zie ‘Studio’ voor meer info.

Productie met betrokkenheid:
De voelkussens worden met persoonlijke zorg gemaakt in een kleinschalig naaiatelier. Met dank aan de professionele zorgvuldigheid van Petra!

xx

xx