Zin in aandacht

samenwerken aan welzijn

‘Zin in aandacht’ gaat over het leren samenwerken tussen zorgverleners en mantelzorgers als één team voor mensen met dementie. Dit noemen we het Aandachtsteam.
In de training wordt een basis gelegd van veiligheid waarin vertrouwen (verder) kan groeien en verbinding kan ontstaan. Want alleen wanneer we het samen goed hebben en vanuit vertrouwen samenwerken, kunnen we de levenskwaliteit van de bewoner verhogen. En dat is waar het in deze training om draait.

Dementiezorg
‘Zin in aandacht’ gaat uit van de normen en waarden van het persoonlijk leven van de bewoner. Wanneer we deze kennen kunnen we herkenbaarheid brengen in het dagelijks contact met de bewoner.
Om de normen en waarden te leren kennen gebruiken we het levensverhaal, gewoontes en rituelen en de zintuigen. Op deze manier ontstaat er een relatie vanuit erkenning en waardigheid. Dit zorgt voor vertrouwen en zo kan er verbinding ontstaan.
Door je te verbinden zorg je voor een optimale begeleiding van de bewoner. En daarmee kom je tegemoet aan de diepste sociale levensbehoefte van de mens, de behoefte om gezien te worden.

Training
‘Zin in aandacht’ is een unieke training. Deze bestaat uit vijf dagdelen. In de eerste les wordt met het zorgteam het thema vertrouwen en verbinding besproken en onderzocht.
In de volgende lessen gaan het zorgteam en de mantelzorgers samenwerken. Mantelzorgers en verzorgenden vormen nu één gezamenlijk team; het Aandachtsteam. In deze samenwerking verwerven ze kennis en vaardigheden die ze samen onderzoeken in de praktijk.

Tijdens de training wordt er gewerkt aan een eindproduct, de ‘Aandachttrekker’. Dit is een document over het persoonlijk leven van de bewoner waarmee de bewoner gezien en gekend wordt. De ‘Aandachttrekker’ is praktisch in gebruik en direct toepasbaar in de woonzorgomgeving.

 

Voor meer informatie over deze training kunt u graag contact opnemen met Bente Schonkeren

x

x

x